Hoe werkt het voor kopers?

Registreren, bieden en winnen

Registreren
Je kunt je registreren op onze website door een account aan te maken. Hiermee kun je een volglijst aanmaken en op het forum vragen stellen over een Collectable. Wil je ook bieden, dan maken we gebruik van een iDIN verificatie. Dit neemt ongeveer 2 minuten tijd in beslag. Lees daarover hier meer.

Bieden
Bij de Collectable van je keuze vul je jouw bod in. Je ziet hier ook meteen hoeveel de bijbehorende commissie bedraagt en komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.  

Alle Collectables hebben een vooraf vastgestelde minimum verkoopprijs (de 'reserve’), tenzij anders aangegeven. Dit bedrag wordt niet bekend gemaakt. Indien het hoogste bod lager is dan deze ‘reserve' wordt de Collectable niet gegund. 

Zodra je een bod hebt gedaan is dat definitief en bindend. Heb jij het hoogste bod en is het kavel gegund, dan ben je verplicht om de Collectable te kopen voor die prijs plus de commissie. 

Heb je wel het hoogste bod maar is de minimum verkoopprijs niet gehaald? Dan bemiddelen wij voor zowel koper als verkoper en proberen we alsnog een overeenkomst tussen beide partijen tot stand te brengen. Alleen als deze (ver)koopovereenkomst is overeengekomen, is de koper commissie verschuldigd. 

Bied Butler
Geen tijd om zelf te bieden? Via onze website kun je ook een Bied Butler instellen. Deze zorgt ervoor dat zodra er een ander bod binnenkomt, jij automatisch een nieuw bod plaatst (met de minimum verhoging) totdat jouw ingestelde maximumbod bereikt is (in veiling termen, een 'proxy bod'). Voor meer uitleg, klik hier.

Automatische verlenging
De eindtijd van de veiling wordt automatisch verlengd als er binnen 2 minuten voor afloop nog een bod binnenkomt. Dit zorgt ervoor dat als iemand net voor de geplande eindtijd een bod plaatst, andere bieders nog tijd hebben om te reageren.  Daarnaast kan The Collectables besluiten om de veiling te verlengen indien de reserve niet wordt gehaald. Het hoogste bod blijft bindend.

Bezichtigen en keuren
De selectie van de auto’s die Collectable worden geacht, gebeurt allereerst op smaak, maar ook op basis van de informatie die de eigenaren ons geven en publiek toegankelijke informatie zoals RDW of Finnik. Wij voeren geen technische keuringen uit op de Collectables die op ons platform worden aangeboden.

Heb je behoefte om de auto te gaan bekijken (al dan niet met een expert), dan kan dat. Neem contact met ons op en we organiseren een afspraak. Alle verkopers hebben ermee ingestemd dat iedere gewenste keuring uitgevoerd mag worden.

Een alternatief is een videoafspraak. In dit geval wordt de Collectable middels videobellen getoond. 

Commissie
De veilingcommissie wordt door de koper betaald en bedraagt 10% van het winnende bod met een minimum van 300 EUR inclusief BTW. Dit is beduidend lager dan wat traditionele veilinghuizen of autobedrijven berekenen als marge.

The Collectables kan besluiten om de commissie voor bepaalde kavels te laten afwijken. Dit is tijdens het bieden altijd te zien in het biedoverzicht voordat je je bod definitief maakt.

De commissie is voor het gebruik van het platform en is derhalve geen aanbetaling aan de verkoper of een eerste bijdrage in aanvullende kosten zoals transport, verzekeringen of andere zaken die na de aankoop geregeld moeten worden. 

Commissie rekenvoorbeeld (bij 10% commissie)

Winnende bod Commissie Commissie %
2.500 300 12%
5.000 500 10%
10.000 1000 10%
25.000 2.500 10%
50.000 5.000 10%
100.000 10.000 10%
250.000 25.000 10%
500.000 50.000 10%

 

Aanschafkosten & commissiekosten
Na het aflopen van de veiling, wordt er vanuit The Collectables een commissie factuur verzonden naar de koper. In deze factuur zal alle nodige informatie met betrekking tot de transactie vermeld staan.

De betaling van het hoogste bod  zal verder tussen koper en verkoper onderling  worden afgesproken. Afhankelijk van de verkoper (zakelijk of particulier) zal de koper een factuur ontvangen of wordt er onderling een koopovereenkomst opgesteld, waarna de koper het geld aan de verkoper kan betalen.